Förra veckan delade jag en bild på Stories på Instagram och Facebook där jag hade fått sticklingar av en väldigt snäll granne. Som ni ser på bilden, det var inte riktigt sticklingarna… utan fina växter. Jag blev väldigt glad när jag bar hem dem, tyckte att det var väldigt snällt men tänkte också på att jag nu behöver krukor för jag äger två men de används redan.

”Va, äger du bara 2 krukor?”

Det är många gånger jag både skrivit och sagt saker på senaste tiden där folk har reagerat. Lite snabb bakåt fakta är att jag sålde inte bara mitt hus när jag flyttade upp till Stockholm för några år sedan, utan även allt som fanns i huset. Flyttade in till en man som redan hade allt. Satte upp några saker som jag sparat och betyder något för mig men, det räckte. Behövde inte ha mer som var mitt för att känna att jag bodde där och mitt mantra har länge varit ”hemma är där jag är” om så jag bor hos vänner för några nätter, jag känner mig hemma där jag är just då helt enkelt..

Egentligen började det för ännu fler år sedan. Jag var på kurs i Thailand som hette Digital Nomad av Camilla Lebert Hirvi.. En kurs som skakade om mig, absolut om företag och arbeta digitalt men också då nomadlivet, vad behöver vi i våra liv – egentligen? Efter den resan åkte jag hem och rensade ut väldigt mycket. Men egentligen, så började allt 1 december 1999 när jag flyttade till min absolut första boende, en marklägenhet. Jag var 23 år gammal, med en 2 åring och inte ett fett bankkonto. Så… jag köpte bara det nödvändigaste och sedan fick jag en hel del begagnade möbler. Som ensamstående mamma i många år (17 år) prioriterade jag sedan att uppleva saker med min dotter och för att spara pengar enligt hur jag är uppväxt, så drar man ner på utgifterna, rättar munnen efter plånboken och det var precis det jag gjorde. Jag sparade på så sätt en hel del pengar och SOM vi rest! På bilden ser vi min Hanna som då var 5 år och vi ö-luffade i Grekland i några veckor.

I somras sökte jag efter boende på nätet, mailade och en man svarade dagen efter. Det såg jag som en chans och skickade tillbaka med ”hjälp mig, jag är skånsk och bra tjej, jag behöver boende typ nu” Snäll som han var, fick jag hans grannes nummer och blev sedan inneboende i ett hus som ligger på en magisk plats som jag blev kär i direkt – vackra Gudö. Där fanns en bra bas med säng, garderob, hylla, bord och även köket var utrustat. Jag satte upp, ställde fram lite av de saker som är mina och som jag gillar och så voila kände jag mig hemma. Åter igen, ”Hemma är där jag är”  (och nej, jag ska inte alltid bo här/såhär men just nu, känns det helt rätt tänker jag och fortsätter drömma om hur och vad som passar mig utan stress)

Jag har ingen koppling till saker. Jag hade nästan kunnat lämna allt här och bara gå iväg och jag tycker att det är skönt. Att inte äga mycket. Ha massa saker. Ta hand om dem. Komma på ännu mer man ”behöver”, fylla på, byta ut. Och jag har full respekt för de som gillar att handla sådant/massa (vi är och får vara olika), men det är inte jag. Jag älskar att leva enkelt! Och med få saker, leva enkelt, känner jag att jag har så mycket mer tid över för sådant jag vill göra, vill uppleva, ha i mitt liv (en trevlig bonus är att man dessutom sparar en hel del pengar som man kan ha roligare för)

Jag upplever att sedan Corona kom har fler och fler automatiskt blivit medvetna om sin egna konsumtion, att lycka inte automatiskt kommer med tänket ”flest saker vinner”. Positivt enligt mig och jag tänker på vad en person en gång sa till mig: ”Märkeskläder är för dem som vill visa upp något, det säger inget om hur de har det på riktigt”. Ligger en del i det. Jag vet många som köper och visar upp stora, många och dyra saker, inte alls kan hålla i pengar men, det är lånat, belånat och sparkonto som minskar drastiskt, men viktigt att utåt sett ser allt bra ut… Är det inte lite ledsamt?

Känner du att du också vill leva enklare eller bara behöver rensa lite, så kommer här mina enkla tips (varför komplicera saker, ta en punkt i taget och bara gör). Tips för att rensa (om så skåp/garderob, rum eller hus)

  1. Ta ut allt
  2. Ta bara in det du använder – regelbundet.
  3. Sortera i olika delar – skänk (det du kan, resten slänger du), spara (minnen du inte vill göra dig av med, lägg i kartong och sätt upp ex vinden), kanske högen (dessa saker funderar och känner du efter om du vill behålla eller inte, låt det ta 1-2 veckor och gör sedan samma procedur med med)
  4. Känn och njut av känslan att du bara har/äger saker du verkligen gillar! Det kommer kännas lättare, och kanske rent av lite skönare.

Lycka till!

Malin – bara ett mail bort – malin@laddaom.nu